Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας.

Πως να καθαρίσετε σωστά τα πλακάκια δαπέδου

Τα δάπεδα με πλακάκια είναι πολύ ανθεκτικά και αποτελούν την ιδανική επιλογή για χώρους όπου το νερό χρησιμοποιείται συχνά, όπως το μπάνιο ή η κουζίνα. Ωστόσο, αν θέλετε να τα διατηρήσετε για πολλά χρόνια, είναι απαραίτητος ο τακτικός και σωστός καθαρισμός.

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή, εφόσον όμως γίνεται με οργάνωση και με τα κατάλληλα εργαλεία καθαρισμού, όπως θα δείτε και στο παρακάτω άρθρο.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τα πλακάκια δαπέδου

Καλό θα είναι να σκουπίζετε τα πλακάκια με απλή ή ηλεκτρική σκούπα δύο φορές την εβδομάδα, έτσι ώστε να απαλλαγείτε από τη σκόνη και τυχόν απορρίμματα.

Κάθε δύο εβδομάδες, θα πρέπει να σφουγγαρίζετε το πάτωμα της κουζίνας, ενώ το μπάνιο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Οι αρμοί πλακιδίων καλό θα ήταν να καθαρίζονται μία φορά στους 2-3 μήνες.

Εξοπλισμός / εργαλεία καθαρισμού που θα χρειαστείτε

 • Σκούπα/ Φαράσι
 • Σφουγγαρίστρα
 • Κουβάς σφουγγαρίσματος
 • Στεγνό πανί καθαρισμού
 • Καθαριστικό καταλληλο για τον τύπο δαπέδου σας
 • Ζεστό νερό

Όδηγίες Καθαρισμού για Πλακάκια

 

1. Πώς να καθαρίσετε πλακάκια κεραμικά ή πορσελάνης

Αυτοί είναι οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι πλακιδίων και εύκολοι στη συντήρησή τους, αφού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος καθαριστικού, καθώς δεν θα χάσουν τη λάμψη τους ούτε θα γρατζουνιστούν.

 • Σκουπίστε το δάπεδο

​Ένα πανί μικροϊνών θα σας βοηθήσει να αφαιρέσετε εύκολα τη σκόνη και υπολείμματα.

 • Συνδυάστε το καθαριστικό με ζεστό νερό για το σφουγγάρισμα

Βυθίστε τη σφουγγαρίστρα σας στο διάλυμα και στραγγίστε την περίσσεια ποσότητα νερού, έτσι ώστε η σφουγγαρίστρα να μη στάζει.

 • Σφουγγαρίστε το πάτωμα με απαλές κινήσεις

​Ακολουθήστε ένα σταθερό μοτίβο καθώς μετακινείστε στο δωμάτιο, κάνοντας ομαλές κινήσεις, έτσι ώστε να μην παραλείψετε κανένα σημείο.

 • Αλλάξτε συχνά το νερό

​Καθώς ξεπλένετε τη σφουγγαρίστρα, το νερό θα γίνεται σταδιακά όλο και πιο βρώμικο. Οι συχνές αλλαγές νερού και καθαριστικού θα βοηθήσουν εδώ.

Εάν ωστόσο στο τέλος παρατηρήσετε βρώμικα σημεία στο πάτωμα, μπορείτε να φτιάξετε ένα μείγμα από λευκό ξύδι και ζεστό νερό και να περάσετε τα σημεία αυτά με ένα πανί.

 • Καθαρίστε τους αρμούς

Ψεκάστε αρχικά με ένα ειδικό καθαριστικό ή με ένα διάλυμα νερού και χλωρίνης. Αφήστε το να παραμείνει για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε τις επιφάνειες.

 • Στεγνώστε το πάτωμα χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανί

Εάν τα πλακάκια σας τείνουν να αφήνουν κηλίδες, στεγνώστε τα με ένα καθαρό πανί μετά το σφουγγάρισμα.

2. Πώς να καθαρίσετε πλακάκια από μάρμαρο ή φυσική πέτρα

Τα δάπεδα από μάρμαρο, ή γρανίτη μπορούν να καθαριστούν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο όπως αυτά της πορσελάνης και τα κεραμικά, αλλά με  προσοχή στα ακόλουθα:

 • Χρησιμοποιήστε μια μαλακή σκούπα ενώ σκουπίζετε, για να αποφύγετε τυχόν γρατσουνιές
 • Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το κατάλληλο καθαριστικό για κάθε τύπο δαπέδου

3. Πώς να καθαρίσετε τα δάπεδα από πλακάκια βινυλίου/πλαστικά ή Linoleum

Αποτελούν πιο οικονομικές επιλογές από τα προηγούμενα είδη. Ωστόσο, η συντήρησή τους είναι εξίσου σημαντική.

Βινύλιο/Πλαστικό

Μετά το σκούπισμα, σφουγγαρίστε χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλο καθαριστικό ή ένα μείγμα από νερό και ξύδι. Μην χρησιμοποιείτε πολύ ισχυρά καθαριστικά και εργαλεία, γιατί μπορεί να φθείρουν το δάπεδο.

Linoleum

Μετά το σκούπισμα, μπορείτε να σφουγγαρίσετε το πάτωμα με το κατάλληλο είδος καθαριστικού ή με ένα μείγμα βόρακα και νερού. Κάθε τρεις έως έξι μήνες, καλό θα ήταν να κάνετε μια επάλειψη με κερί για να διατηρήσετε τη λάμψη του δαπέδου.

Γνωρίστε τη σειρά καθαρισμού δαπέδων SILK της ASEM.

SILK plus, συμπυκνωμένο υγρό γενικού καθαρισμού με έντονο άρωμα λουλουδιών,  ιδανικό για για επιφάνειες οπως βινύλιο, ελαστομερή κεραμικά και γρανίτες.

SILK wood protect, συμπυκνωμένο υγρό καθαρισμού ξύλινων δαπέδων και laminate, περιέχει ίχνη κεριού για την προστασία του ξύλου απο την υγρασία, ιδανικό για όλα τα είδη ξύλου και laminate καθώς δίνει βαθιά γυαλάδα.

SILK shine, συμπυκνωμένο υγρό καθαρισμού μαρμάρινων δαπέδων & επιφανειών, περιέχει σαπούνι  για τον ήπιο καθαρισμό και προστασία του μαρμάρου ή των κεραμικών επιφανείων.

Χρήσιμα Tips Καθαρισμού

 • Χρησιμοποιήστε μια μαλακή σφουγγαρίστρα, όπως για παράδειγμα τη σφουγγαρίστρα μικροϊνών, αντί για κάποια που απλά θα σπρώξει τη βρωμιά στον αρμό.

 • Μην χρησιμοποιείτε ξύδι ή υπεροξείδιο στους αρμούς των πλακιδίων, γιατί το οξύ θα επιτρέψει τη χαλάρωση τους. Επιπλέον, αποφύγετε πολύ ισχυρά όξινα καθαριστικά στο πέτρινο δάπεδο.

Αφαίρεση λεκέδων από τους αρμούς πλακιδίων

Οι αρμοί μπορούν να λεκιάσουν πολύ εύκολα, ειδικά όταν είναι ανοιχτόχρωμοι. Ένας απλός τρόπος για να απαλλαγείτε από τους λεκέδες, τη σκουριά και τα άλατα στα πλακάκια, εάν το καθαριστικό δεν βοηθάει, είναι ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και νερού.

Απλώστε το μείγμα πάνω στον λεκέ και αφήστε το να παραμείνει για λίγες ώρες πριν το τρίψετε με μια μαλακή βούρτσα.

Μπορείτε να εφαρμόσετε σιλικόνη σαν στεγανωτικό/ προστατευτικό αμέσως μετά. Οι ατμοκαθαριστές δεν συνιστώνται εδώ, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν φθορά στους αρμούς.

Αφήστε το σχόλιό σας
Close